Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/merkamarin.com/httpdocs/wp-content/plugins/wexim-addons/includes/wexim_resizer/wexim_resizer.php on line 36
Ocak 6, 2022 | Katamaran |

Birbirine bağlı kütükler anlamına gelen “Katamaran” kelimesi ilk bakışta pek bir anlam ifade etmiyor olabilir. Ne var ki, deniz tutkunları için çok şey ifade etmektedir. Çift gövdeli zarafetin adı kataraman, icadı oldukça eski olan, zamanla geliştirilen ve günümüzde okyanuslarda yarışlarda daha çok tercih edilmeye başlanan, çift gövdesine rağmen son derece hafif ve hızlı, muazzam bir deniz aracı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle katamaran nedir sorusuna, sadece bir deniz aracı şeklinde cevap vermek biraz katamarana haksızlık olur

Günümüzde artık sıklıkla tercih edilmeye başlanılan katamaranlar gövde yapısına rağmen son derece şık duran, motor sayısı ve kişi kapasitesi, yelkenli ya da motorlu oluşuna göre farklı bütçelere göre de marinalarda yerini almaktadır. 1950 yılından beri yarışlarda kullanılmaya başlayan katamaranlar, gezi amacıyla da kullanılmakta.

Güçlü motorlara, kabin sayısına, marka ve fiyat çeşitliliğine sahip olan, hayallerin gerçeğe dönüştüğü bir deniz yolculuğunu sağlayan, deniz tutkusunu en üst seviyede yaşanmasına izin veren katamaranlara yakından bakalım.

Katamaran Nedir?

Denizin yarış atları denilecek kadar hıza sahip olduğu gözlemlenen katamaran kelimesi, Tamilce bir kelime olan “Kattumaram” kelimesinden türetilmiştir. Katamaran nedir sorusuna, birbirine bağlı kütükler olarak cevap vermek mümkündür. İki kanonun birbirine bağlanması fikri de bu anlayışla geliştirilmiştir. Keyfi amaçlı, yarış amaçlı geliştirilen katamaranlar yolcu feribotları olarak da üretilebilmektedir.

Polinezyalılar tarafından icat edildiği ortaya çıkarılan katamaranlar, oldukça eski ve köklü bir geçmişe, kat kat yenilenerek ilerlemesini ve değişmesini sağlayan bir tarihe sahiptir. Çift gövdeli olması ile su üzerinde daha sabit ve sağlam durması, teknik özellikleri nedeniyle yan yatmaması ya da sığ sulara girebilmesi onu en çok tercih edilen deniz araçlarının arasına sokmuştur.

Katamaranların pahalı olabilmesi, marinada konumlandırıldığı yerin fazla olması ile giderlerinin de fazla olması mümkündür. Ancak lüks özelliklerinin getirisi nedeni ile bir takım dezavantajı sayılabilecek olsa da avantajları daha çoktur.

Performansları mükemmel olan katamaranlar son derece hızlıdır. Su kesimlerinin az olması nedeni ile sığ sulara rahatlıkla girebilmektedirler. Görünüşünün yanıltıcı olabileceği katamaranlar aynı zamanda hafiftirler. Sert havalarda bile kolay kolay bayılmazlar yani yana yatmazlar. Çift gövdesinin üzerinde durması nedeni ile güvenlidir ve alabora olma ihtimali neredeyse yoktur. Geniş ve rahat bir yaşam alanı barındıran katamaranlar, mahremiyet sağlayan bir yapıya da sahiptir. Düzayak bir kokpite ve panoramik bir manzaraya da sahip olan katamaran, keyifli bir deniz yolculuğu sağlarken aynı zamanda, motor dairelerinin yaşam alanı dışında olması ile yolculuk esnasında motor sesi duymak ya da mozot kokusu almak engellenmiş olmaktadır.

Katamaran Çeşitleri

Katamaranın ilk çıkış noktaları ve geleneksel üretim yerleri olarak düşünebileceğimiz belli başlı noktalar ve topluluklar bulunmaktadır. Polinezya, Papua Yeni Gine, Fiji, Cook Adaları veya Hawaii. İnsanlarının okyanus aşırı ilerlemelerine, topluluklarını geliştirmelerine, savaşlarda kullanıma olanak sağlayan katamaranlar, günümüzde Avrupa ve ABD’de gezi amacıyla özellikle daha fazla geliştirilmiştir. Katamaran çeşitleri bu nedenle yelkenli ve motorlu olarak, kullanıcısının keyfi ihtiyaçlarına göre ayrılabilmektedir. Katamaran çift gövdesi ile suyun üzerinde güvenle ve sabit bir şekilde durabilirken, aynı zamanda sağladığı hız ile yarışlarda da boy gösterebilmektedir.

1950’li yıllardan beri yarışlarda kullanılabilen katamaranlar, denize olan tutkuyu da farklı bir boyuta taşımış oluyor. Küçük ölçekli yelkenli katamaranlar, dört kabinli yapısıyla yolcularına rahat, sıcak bir ortam sunmaktadırlar. Birkaç arkadaşla ya da iki aile olarak rahatlıkla denize açılabileceğiniz küçük ölçekli yelkenli katamaranlar, rahat salon yaşamı, kaliteli ve konforlu bir deniz yolculuğu için dizayn edilmektedir. Güneşlenmeyi mümkün kılan güvertesi, temiz, 360 derecelik manzarası ile salonu, iç tasarımı ile ev hissi veren küçük ama deniz tutkunuzda hız kesmeyecek olan katamaranlar ana yelkenleri ve flog yelkenleri ile hızlı ve güvenilir yol almanızı sağlamaktadır. Ayrıca yelkenli katamaran ile hız tutkunuzun peşinden gidip yarışlara katılmayı da düşünebilirsiniz.

Katamaran çeşitleri aynı zamanda motorlu türü ile de karşımıza çıkmaktadır. Uzun ve köklü bir geçmişe sahip olan bu deniz aracı elbette yıllar içerisinde yelkenli kullanımından gerek yolcu feribotları için gerekse keyfi deniz açılımları için kullanılsın özellikle Avrupa ve ABD’de geliştirilmeye başladı. İki ya da dört kabin seçenekleri olabilen, yolcusuna güveni ve konforu sunan motorlu katamaranlar, güneş enerjisi ile tahrik, dizel, benzin olarak farklı motor seçenekleri ve gücüne sahiptir. Markasına, ölçülerine göre de farklı özellikler barındıran katamaranların gücü, yelkenli ya da motorlu olsun, suyun üzerinde hız kesmeden gitmenize olanak sağlamaktadır.

Katamaranların Ölçüleri

Genel katamaranların olarak ölçüleri 11 m uzunluktan 45 m uzunluğa kadar çıkabilmektedir. Genişlikleri, 4 metreden 13 metreye kadar değişebilmektedir. Farklı boyutlara sahip olan bu teknelerin, deniz keyfinize uyum sağlayacak pek çok özelliği bulunmaktadır.

Yerli halkların, iki kütüğü birbirine bağlamasından bu yana pek çok değişim geçiren ve özellik eklenen katamaranlar, 4-6 knot rüzgâr hızı altında yavaş, 7-21 knot rüzgâr hızı aralığında verimlidir. 11-16 knot rüzgâr hızı ise genellikle en ideal hava hızı olarak görülebilmektedir.

Katamaran Marka ve Fiyatları Hakkında

Katamaran marka ve fiyatları hakkında söylenebilecek şeyler elbette tercih ettiğiniz modele, kabin sayısına gibi özelliklere göre değişebilmektedir. En çok bilinen katamaran markaları arasında; A.F. Theriault&Sons Shipyard, Bayliner, Contieri di Pisa, Codecasa, Ferretti Group, Glastron, Lazzara, Lürssen, MasterCraft, Ocean Alexander, Royal Yacht, Yamaha Motor Corporation sayılabilir. Fiyat aralıkları için ise 700,000 TL ile 30,000,000 TL aralığında olduğunu, teknik detaylarına, dizaynına, motor gücüne göre de artabileceğini söylemek mümkündür.